Un copil in varstă de 15 ani a decedat din cauza gripei. Este a doua victima din acest sezon

18.01.2018 - ”Un copil în vârstă de 15 ani, de sex masculin, din județul Sălaj, fără condiții medicale pre-existente cunoscute, nevaccinat anti-gripal”, anunță Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile. Cauza decesului este virusul gripal de tip B.
Săptămâna trecută, în toată țara, s-au înregistrat 80 cazuri de gripă, comparativ cu 306 cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, și 22 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 19 mai multe față de săptămâna anterioară și cu 5 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent.
De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate două decese confirmate cu virus gripal față de nouă în sezonul precedent.
Ministerul Sănătății recomandă vaccinarea anti-gripală. Vaccinul e gratuit, prin medicul de familie, pentru cei cu risc ridicat de îmbolnăvire, precum sunt pacienţii cu boli cronice, persoanele peste 65 de ani sau gravidele.
Vaccinarea antigripală e recomandată de la sfârşitul lui octombrie, dar atunci au ajuns în ţară doar 19 mii de vaccinuri. După o lună, ministerul a anunţat că a semnat contractul care rezolvă problema întârzierilor.
Un milion de doze de vaccin vor fi distribuite anul acesta, în toată ţara, dublu faţă de anul trecut. Medicii de familie îi aşteaptă la cabinet pe cei care vor să se imunizeze.
Până acum, aproape 78.000 de persoane au beneficiat de vaccinul gratuit împotriva gripei - o boală care poate fi mortală pentru cei mai fragili.