Unde parcăm în marile orașe ale tării. Situația locurilor de parcare

15.01.2020 - Ce știm de la început este că nu suntem singurii care ne plângem. Și în New York un locuitor petrece peste 100 de ore în căutarea unui loc de parcare și dacă punem în oglinda în București noi avem cam 200 000 de locuri de parcare și un milion de mașini.
Imaginați-vă cât timp din viață pierdem în căutarea unui loc pentru mașină.
Dacă în Capitală avem acces la aplicații care caută pentru noi locurile libere de parcare, vedem în materialele video  cum stam și în marile orașe din țară.
În ceea ce privește parcările, o analiză recentă arată faptul că la Cluj-Napoca 1 loc de parcare este împărțit la 4 mașini. În cifre asta înseamnă că pentru cele peste 210 mii de mașini înregistrate în oraș, la care se adaugă alte 80 de mii în tranzit, municipalitatea pune la dispoziție undeva la 46 de mii de locuri de parcare. Una dintre variantele agreate de municipalitatea este construirea parkingurilor.
În momentul de față avem 8 astfel de parcări la care se mai adaugă 2 private. Trebuie să știți că aceste parkinguri pun la dispoziție undeva la 3100 de locuri, însă în derulare se află mai multe proiecte care prevăd construirea de noi parkinguri.
În total ar urma să apară 9 parkinguri noi, cel mai curând 4 dintre acestea care deja se află în etapa de construcție. Până atunci, însă, clujenii au la dispoziție și parcările cu barieră sau locurile cu taxa de pe străzile din centru.
La orele de vârf foarte multe străzi sunt aglomerate, se creează ambuteiaje, iar asta se întâmplă și datorită șoferilor care parchează mașinile pe carosabil și blochează o banda de circulație.
Centrul orașului a fost descongestionat în ultimii ani. În 2016, în zona centrală s-a construit o parcare de 619 locuri, iar de anul trecut pe mai multe străzi din această zonă, toate parcările sunt cu plată.
Asta nu rezolvă însă problema parcărilor în oraș. În evidentele primăriei sunt aproximativ 34000 de locuri de parcare, iar de la serviciul înmatriculări am aflat ca în Craiova sunt aproximativ 90000 de vehicule care au nevoie de locuri de parcare.
Din acest an, vor fii introduse parcările de reședința cu plată.