UNICEF: Japonia are cei mai sănătoși copii din lume. Calitatea mesei de prânz, principalul factor

16.10.2019 - Japonezii ar trebui sa fie apreciati pentru un fenomen mai putin cunoscut, anume, faptul ca sunt cele mai sanatoase persoane de pe planeta.
Potrivit unei analize globale, un copil născut astăzi în Japonia va avea o viata mai lungă și mai sănătoasă decât un copil născut în orice altă țară de pe pământ - inclusiv Marea Britanie, care nici nu se încadrează în top 20, ci se află pe poziția top 23,  undeva sub Grecia.
Un studiu, publicat in 2012, a clasat 187 de natiuni in functie de speranta de viata (HLE), acest studiu a evidentiat, cati ani poate un copil nou-nascut sa traiasca in  „sanatate deplina”. Acesta a aratat ca japonezii au cea mai mare speranta de viata pentru ambele sexe.
Expertii considera ca sunt multiple motive pentru a demonstra acest rezultat, incluzand aici sistemul impresionant de sanatate cu acoperire universala, programe puternice de sanatate publice si o structura sociala mai coeziva. Dar potrivit autorilor cartii „World health Olympics”, rezultatele studiului mai sunt determinate si de stilul de viata, al fiecarui japonez in particular, aici incluzand o unica abordare asupra exercitiilor fizice si asupra alimentatiei.
Co-autorii aceleeasi carti sustin ca familiile de pretutindeni pot invata din modul in care persoanele de origine japoneza fac anumite lucruri, nereferindu-se la necesitatea de a utiliza betisoarele sau a consuma regulat sushi ( cu toatea ca unele retete japoneze par delicioase). Secretul , spun autorii, este acela de a aduce propriile noastre obiceiuri in concordanta cu modul japonez de viata.
„Am fost interesati de acest subiect, de cand studiul Lancet a fost facut public si bineinteles din cauza interesului meu” spune Moriyama, care a crescut in ferma de la tara a familiei si acum traieste cu  un producator de televiziune, sotul ei si fiul acestora  in estul orasului Manhattan. „ Cand am avut propriul meu copil, am vrut sa se bucure de o alimentatie sanatoasa”, spune ea.
Sapand adanc in tainele Japoniei datatoare de sanatate, cuplul a calatorit mult in tara, impreuna cu tanarul lor fiu cautand raspunsuri in case, in scoli, in institutii de cercetare, supermarket-uri si magazine de fermieri. Ei au intervievat pe cativa din liderii experti ai lumii in materie de sanatate si nutritie, precum si un numar de mame japoneze care traiesc in New York.
Moriyama si Doyle au ajuns la concluzia ca sunt multiple motive pentru care japonezii se bucura de mancare sanatoasa incluzand controalele medicale periodice, importanta oferita igienei, numarul redus de boli infectioase si numarul redus al mortalitatii infantile din ultimii 30 ani.
„Sfatul lui Moriyama si Doyle este de a forma in familia ta obiceiuri alimentare sanatoase dupa un stil japonez, punand accent mai mult pe legume si mai putin pe carne, grasimi, produse lactate si zahar.”
Dar ei, deasemenea, au descoperit ca stilul traditional japonez de viata se aliniaza cu sfaturile actuale de sanatate, punand accent mai mult pe fructe si legume si mai putin pe grasimi ( in mod special grasimile saturate), carne, lactate si zahar, in acelasi timp se promoveaza exercitiul fizic regulat.
„Japonezii nu sunt imuni la influentele vestice si copiii japonezi se confrunta cu aceleasi provocari precum copii din intreaga lume – o multitudine de grasimi, continut crescut de zaharuri si prea mult timp petrecut in fata ecranului,” spune Moriyama.
Dar Japonia „se tine tare” in cea mai mare si moderna problema de sanatate, țara are cel mai mic grad de obezitate din întreaga lume în rândul copiilor.
Sfatul specialistilor  este acela de a oferi familiei tale o alimentatie dupa un stil japonez cu mai mult accent pe nutrienti si legume, si mai putin pe carne, grasimi, lactate si zaharuri. Pranzul japonez ar putea contine castane, varza, mustar, orez si plante.
De departe, orezul are o cantitate mult mai mica de calorii decat painea sau pastele lasand mai putin loc dorintei copiilor de a tanji dupa alimente de tip junk.” Orezul este piatra de temelie in bucatariile din Asia de Est” spune Doyle.” Odata fiert, orezul, ofera prin continutul sau ridicat de apa un sentiment de plenitudine.