1 Iunie- Ziua internationala a copilului

01.06.2019 - Adunarea Generala a ONU a recomandat prin rezolutia nr. 836, adoptata la 14 decembrie 1954, ca toate tarile sa instituie o Zi a copilului (Universal Children's Day), care sa reprezinte "o zi a fraternitatii si intelegerii intre copiii de pretutindeni".
Adunarea Generala a ONU a sugerat guvernelor ca aceasta zi sa sa fie celebrata de fiecare tara la o data pe care o considera potrivita.
Organizatia Natiunilor Unite marcheaza aceasta zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaratia Drepturilor Copilului in 1959 si Conventia asupra Drepturilor Copilului in 1989.
Conventia stabileste o serie de drepturi ale copiilor, intre care dreptul la viata, la sanatate, la educatie, la joaca, la viata de familie, protectie impotriva violentei.
In Romania, Ziua internationala a copilului este sarbatorita la data de 1 iunie, ca si in alte aproximativ 50 de tari. Totodata, peste alte 100 de tari celebreaza o zi a copilului la date diferite.
La 16 noiembrie 2016, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 Iunie - Ziua Copilului ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Astfel, in 2017, pentru prima data, ziua de 1 iunie este nelucratoare. Camera Deputatilor a adoptat, in luna octombrie 2016, legea prin care Ziua Copilului devine zi libera nelucratoare pentru romani.