10 ani de când Papa Francisc a devenit liderul Bisericii Catolice

14.03.2023 - După o lungă așteptare a deciziei Conclavului, mulțimea a izbucnit în urale. Fumul alb, care anunța alegerea noului Papăs-a ridicat deasupra Capelei Sixtine. Jorge Mario Bergoglio, un argentinian de origine italiană, a devenit papa Francisc. Primul din America Latină și primul iezuit după 600 de ani.
Papa Francisc: Frați și surori, vă las acum, dar vă mulțumesc foarte mult pentru această întâmpinare. Vă rog: rugați-vă pentru mine!
În cei zece ani de pontificat, Francisc a întinerit mult conducerea Bisericii Româno - Catolice. Azi, 123 de cardinali au vârste sub 80 de ani și, deci, sunt eligibili pentru a intra în Conclav, când va fi nevoie, și pentru a participa la alegerea viitorului papă dacă Francisc va muri sau se va retrage. Cunoscuți drept cardinali electori, 81 dintre ei au fost numiți de actualul Suveran Pontif, restul de predecesorii săi.
Papa Francisc a mers în 60 de țări, inclusiv în România, și a călătorit 410.000 de kilometri.
În perioada 31 mai - 2 iunie 2019, papa a venit în România. Vizita s-a desfășurat sub deviza "Să mergem împreună!".
A făcut 35 de vizite pontificale în Italia, prima dintre ele a fost în insula Lampedusa, poartă de intrare a migranților în Europa. Papa Francisc le-a adus un omagiu celor care au pierit în valuri.