100 de ani de la descoperirea insulinei

15.11.2021 - S-au împlinit 100 de ani de la descoperirea insulinei, unul dintre cele mai importante progrese pe care le-a înregistrat medicina. Duminică, 14 Noiembrie, de Ziua mondială a luptei împotriva diabetului, bolnavii au povestit ce înseamnă să trăieşti cu aceasta afecţiune şi cât e de importantă insulina. Unul din 10 români este diagnosticat cu diabet.
Primul pacient bolnav de diabet pe care s-a folosit insulina este Leonard Thompson (foto), pe atunci in varsta de 14 ani, care era internat la Toronto General Hospital. Prima injectie cu insulina, care i-a fost administrata de catre medicul Frederick G. Banting, i-a produs severe reactii alergice, din cauza ca insulina era impura.
Prin urmare, nu i s-a mai injectat insulina decat 12 zile mai tarziu, dupa ce biochimistul James Collip a muncit zi si noapte si a reusit sa purifice extractul (sub indrumarea lui John J.R. Macleod). Cea de-a doua injectie, care nu i-a mai produs reactii adverse si i-a imbunatatit considerabil starea sanatatii, i-a fost administrata pe 23 ianuarie 1922.
In februarie 1922, Frederik. G. Banting si Charles H. Best au publicat un articol in care se prezentau rezultatele experimentale obtinute prin folosirea insulinei, noua denumire a hormonului pancreatic, si care confirmau concluziile profesorului doctor roman Nicolae Paulescu, al carui articol despre descoperirea hormonului antidiabetic produs de pancreas, numit de Nicolae Paulescu "pancreina", aparuse deja in data de 31 august 1921 in revista belgiana Archives Internationales de Physiologie.