11 aprilie, Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson. Aproximativ 10 milioane de persoane suferă de această afectiune la nivel mondial

11.04.2024 - Nu destui oameni înțeleg cum este să trăiești cu Parkinson. Ei nu știu că este o afecțiune gravă, nu ştiu că tratamentele sunt limitate și că nu există un tratament. Dar cu cât mai mulți oameni înțeleg boala Parkinson, cu atât mai mulți pot strânge fonduri, pot lupta pentru beneficii echitabile, își pot sprijini comunitățile locale și, în cele din urmă, pot contribui la un remediu. Acesta este scopul Zilei mondiale de luptă împotriva bolii Parkinson.
De Ziua mondială a bolii Parkinson, medicii atrag atenţia lumii despre beneficiile incredibile ale activității fizice pentru persoanele cu Parkinson. 
Și ce moment mai bun pentru acest lucru decât acum când lumea se pregătește pentru o vară sportivă la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris?! 
Boala Parkinson, descrisă acum 200 de ani de către dr. James Parkinson, are multe simptome încă puțin cunoscute, și debutează insidios. De aceea, diagnosticul este întârziat în multe cazuri. 
Visele terifiante, anxietatea și depresia, constipația prelungită, pierderea mirosului sau înțepenirea umărului, de exemplu, pot fi semnale de alarmă legate de boala Parkinson. După ce trec pe la medici de mai multe specialități, pacienții află ce au, de fapt. Iar când apar simptomele clasice, boala e deja instalată de mulți ani. 
Primele leziuni pot apărea și cu 20 de ani înainte de primele semne clinice. Numai în stadiul 3 apar tulburările de mișcare. Practic, diagnosticul nu e precoce. 
„Din nefericire, semnele cele mai precoce nu se regăsesc în sfera tulburărilor motorii, ci a unor tulburări vegetative, de somn, de dispoziție, care nu au nimic specific. De aceea, una dintre direcțiile de cercetare în domeniu este acum găsirea posibilității de a avea un diagnostic mult mai precoce decât cel posibil astăzi în lume.” – spune prof. dr. Dafin F. Mureșanu, președintele Societății Române de Neurologie.
 Cifre îngrijorătoare
Aproximativ 10 milioane de persoane suferă de Parkinson la nivel mondial, dar este afecțiunea neurologică cu cea mai rapidă creștere din lume, astfel încât se așteaptă ca acest număr să se dubleze până în 2050. 
Boala Parkinson afectează persoane de toate rasele și culturile. Majoritatea persoanelor care suferă de această afecțiune au peste 60 de ani, dar una din zece are sub 50 de ani. Sunt afectați ceva mai mulți bărbați decât femei.

sursa: TVR