12 iunie, Ziua Mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor

12.06.2021 - Aproximativ 152 de milioane de copii din întreaga lume sunt exploatați prin muncă, dintre care jumătate fac munci periculoase. Copiii ajung în aceste situații din diverse motive. Cel mai adesea, copiii muncesc atunci când familiile lor se confruntă cu provocări financiare sau incertitudine - fie din cauza sărăciei, a îmbolnăvirii unui membru al familiei sau a pierderii locului de muncă în cazul părintelui care întreține familia.
Consecințele sunt uluitoare. Exploatarea copiilor poate duce la vătămări corporale și mentale extreme și chiar la moarte. Poate duce la sclavie și exploatare sexuală sau economică. Și, în aproape toate cazurile, îndepărtează copiii de școală și de sistemul sanitar, limitându-le drepturile fundamentale și amenințându-le viitorul.
Copiii migranți și refugiați, dintre care mulți au fost dezrădăcinați de conflicte, dezastre sau sărăcie, riscă, de asemenea, să fie forțați să muncească și chiar să fie traficați, mai ales dacă migrează singuri sau urmează rute nesigure cu familiile lor.