14 ianuarie a fost cea mai poluată zi în București. Luna trecută s-au înregistrat maxime istorice de poluare

08.02.2020 - Datele înregistrate de platforma independentă Aerlive.ro arată amploarea dezastrului. Măsurătorile din ianuarie arată că, pentru particulele fine de praf PM10, au fost înregistrate depășiri timp de 8 zile la stația din Timpuri Noi, de 16 zile în Băneasa Nord, respectiv 15 zile pentru stațiile Libertății, Iuliu Maniu și Mihalache.
Ziua în care s-au înregistrat cele mai mari depășiri a fost 14 ianuarie, atunci când stația de la Piața Sudului a înregistrat cea mai mare concentrație de PM2.5 și PM10.
Potrivit unui studiu recent făcut de Institutul Național de Sănătate Publică pentru perioada 2010-2017, în București există o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică.
Studiul mai arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010, bucureștenii ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani.