14 iunie. A fost Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge

15.06.2019 - Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge este sărbătorită în întreaga lume la 14 iunie. Evenimentul este un semn de mulțumirea donatorilor de sânge voluntari pentru darurile lor de salvare de viață și, de asemenea, pentru a spori gradul de conștientizare a nevoii de donări de sânge în mod regulat pentru a se asigura că toate persoanele și comunitățile au acces la livrări sigure și de calitate sânge și produse din sânge, ca parte integrantă a acoperirii universale a sănătății și o componentă cheie a sistemelor eficiente de sănătate.
Un obstetrician a readus transfuzia în atenția oamenilor de știință, în 1818.
După ce a salvat viața unei femei care a avut o puternică hemoragie după naștere, a publicat lucrări privind această tehnică. De-a lungul vieții sale, a efectuat 10 transfuzii, dintre care 5 au salvat viețile pacienților.
Ziua Mondială a Donatorilor de sânge celebrează munca grea și îndrăzneala acestor oameni de știință din domeniul medical timpuriu și recunoaște eforturile depuse în dezvoltarea unei tehnologii care salvează astăzi multe vieți.
Manifestarea are și rolul de a aduce un omagiu donatorilor de sânge şi, în acelaşi timp, prin sărbătorirea acestei zile se doreşte creşterea gradului de conştientizare a nevoii de donaţii de sânge.