15 iunie, Ziua mondială de conștientizare a abuzului fată de vârstnici

15.06.2021 - Populația din întreaga lume îmbătrânește într-un ritm mai rapid decât în trecut și această schimbare demografică va avea un impact major asupra societății. Deja există mai mult de 1 miliard de persoane în vârstă de 60 de ani sau mai mult, majoritatea în țări cu venituri mici și medii. Multe dintre aceste persoane nu au acces la resursele de bază necesare unei vieți trăite cu sens și în demnitate. Mulți alți vârstnici se confruntă cu bariere multiple care împiedică participarea lor deplină la viața societății.
Pandemia de COVID-19 a evidențiat gravitatea lacunelor existente în politici, sisteme și servicii. Este nevoie urgentă de un deceniu de acțiuni globale concertate privind îmbătrânirea sănătoasă pentru a ne asigura că persoanele în vârstă își pot îndeplini potențialul în demnitate și egalitate și într-un mediu sănătos.
Violența, abuzul și neglijarea persoanelor în vârstă sunt încălcări ale drepturilor omului, cel mai adesea neraportate și ascunse autorităților. Nu numai că persoanele în vârstă prezintă un risc ridicat de boli grave și mortalitate, dar continuă să se confrunte cu cazuri disproporționate de discriminare bazată pe vârstă, stigmatizare și supuse unor încălcări multiple ale drepturilor omului. Pandemia de COVID-19 a scos la iveală multe astfel de cazuri, în special în centrele de îngrijire pentru vârstnici.
Tema din acest an „Accesul la justiție” reamintește importanța atenției pe care trebuie să o dăm nevoilor persoanelor în vârstă. Persoanele în vârstă care au trecut prin situații de violență, abuz și neglijență se confruntă adesea cu bariere multiple în accesarea căilor de atac judiciare.