23 august, Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare

23.08.2019 - Data de 23 august marchează 80 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov între Germania nazistă și Uniunea Sovietică, ce a deschis calea către cel de-al Doilea Război Mondial și consecințele sale – de la deportări în masă, muncă forțată și crime de război, până la Holocaust și epurări etnice.
Pentru a readuce în memorie și a explica semnificația acestor evenimente, dar mai presus de toate, pentru a-și arăta respectul față de cei care au trecut prin toată această suferință și durere, Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate se alătură, la fel ca în fiecare an, comemorărilor Zilei Europene a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare.
În cadrul campaniei sociale “Reține. 23 august” sunt readuse în atenție poveștile unor persoane care au fost victime ale violenței și persecuțiilor înfăptuite în numele sistemelor totalitare din Europa. În acest an este scoasă la lumină povestea Julianei Zarchi, o lituaniană cu origini germano-evreiești pe viața căreia și-au pus pecetea pentru totdeauna două regimuri totalitare: cel nazist și cel sovietic. 

sursa: https://enrs.eu/remember-august-23-individual-stories