26.000 de euro pentru o afacere nouă. Fondurile sunt nerambursabile

Anul acesta, 114 firme pot lua 26.000 de euro fiecare. Banii reprezintă 90% din investiţia totală, ceea ce înseamnă că antreprenorii trebuie să vină cu diferenţa de 10%.
Practic, solicitantul trebuie să facă investiţii din banii săi, iar abia după evaluare statul i le decontează. Mai mult, firma trebuie să angajeze cel puţin 4 salariaţi, din care 2 absolvenţi sau şomeri.
Noutatea este perioada pe care antreprenorii o au la dispoziţie pentru a face investiţia, adică 60 de zile, faţă de 30 de zile cât era anul trecut.
Firmele care vor investiţii mai mari pot apela la credite bancare garantate de stat.
Statul are un program şi pentru tinerii care sunt la început de drum şi nu au mai făcut niciodată afaceri. 501 persoane primesc un ajutor de până la 10 mii de euro. Diferenţa este că aici statul acordă doar 50% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Sectorul producţiei este încurajat, deşi banii din program sunt tot mai puţini de la an la an.
Cei interesaţi pot depune proiecte pe site-ul Direcţiei Generale pentru Politici Antreprenoriale, din subordinea Ministerului Economiei, până la finalul lunii august.