350 de ONG-uri cer interzicerea reclamelor la tigări. Peste 50.000 de adolescenti din România fumează în mod constant

24.06.2020 - 350 de ONG-uri din domeniul medical, academic și pentru protecția copilului cer aviz pozitiv pentru proiectul de lege prin care se interzic reclamele la țigări.
Expunerea produselor din tutun în magazine, reclamele la țigări, acțiunile de promovare și distribuirea gratuită de mostre de produse din tutun, precum și sponsorizarea de evenimente de către companiile din aceasta industrie ar putea fi interzise.
Un argument solid pentru un aviz pozitiv îl reprezintă cifrele care arată că în România un sfert dintre adolescenți au fumat cel puțin o dată, iar peste 50.000 fumează în mod curent.
De partea cealaltă, reprezentanții companiilor producătoare de țigări invocă taxele pe care le plătesc la stat în fiecare an și susțin că nu există analize clare pentru această lege.
Peste 350 de organizații non-guvernamentale din domeniul medical, academic, pentru protecția copilului și a mediului, membre ale Inițiativei 2035 - Prima Generație Fără Tutun a României cer ca proiectul de lege ce prevede că expunerea țigărilor în magazine, reclamele la țigări și sponsorizarea de către companiile din domeniu ar putea fi interzise să fie avizat pozitiv de Comisia pentru Cultură, arte și miloace de informare în masă din Camera Deputaților.