44 la sută din deşeurile reciclate de români sunt din plastic

08.06.2022 - Suntem codași la capitolul reciclare, în condițiile în care reușim să revalorificam doar 11 la sută din ce aruncăm. Iar plasticul este materialul care ajunge cel mai des în centrele de reciclare. O statistică recentă arată că aproape jumătate dintre ambalajele de băuturi colectate separat în gospodăriile românilor sunt din plastic, cel mai dăunător deșeu.
Până în 2020, România trebuia să aibă o rată de reciclare de 50% pentru a nu fi penalizată de către Uniunea Europeană. Acestă ţintă a fost ratată, având în vedere că doar 11% din deşeurile municipale sunt reciclate. Sub noi este doar Malta, cu un procent de 6,5%.
Un procent ruşinos, având în vedere că media europeană este de 47%, cea mai mare rată fiind în Germania, 67%.
Reprezentanții asociațiilor de proprietari spun că am ajuns în această situație atât din vina autorităților, care nu pun la dispoziție suficiente resurse, cât și din vina oamenilor, în mare parte nepăsători.
Potrivit datelor oficiale, pentru fiecare tonă de plastic reciclat se evită eliberarea în atmosferă a 2.300 de kg de CO2, prin fiecare tonă de metal reciclat - 1.750 de kg de CO2, iar la sticlă, pentru o tonă de sticlă reciclată evităm să încărcăm atosfera cu peste 500 de kg de CO2.