5 alimente care interactioneaza cu medicamentele

23.11.2024 - 1. Sucul de grepfrut şi de rodii
Grepfrutul este cunoscut pentru faptul că interacţionează cu anumite medicamente. Dar, doar recent, un studiu a arătat că este vorba de mult mai multe medicamente decât se crezuse iniţial, şi anume cu 85 de medicamente de pe piaţă, inclusiv statine populare precum Zocor, Lipitor şi Mevacor şi anticoagulantul Plavix. Sucul de grepfrut interferează şi cu amintimcele pentru afecţiuni cardiace (inhibitorii de calciu), terfenadina (tratament antialergic), benzodiazepinele (anxiolitice), medicamente prescrise în disfuncţia erectilă, refluxul gastro-esofagian, convulsii, tulburări ale somnului, SIDA. Explicaţia este că în compoziţia fructului există furanocumarină, o substanţă care inhibă activitatea unor enzime hepatice şi intestinale responsabile cu asimilarea în organism a medicamentelor. Efectele sucului de grepfrut persistă pentru mai mult de 24 de ore.
Sucul de grepfrut  nu trebuie consumat de către persoanele care urmează un tratament medicamentor pentru reglarea tensiunii arteriale, deoarece o enzimă din suc poate creşte tensiunea. Totodată, sucul de rodii interacţionează cu statinele şi anticoagulantele.

2. Produse lactate
Persoanele care urmează un tratament cu antibiotice bazate pe chinolone, trebuie să se ferească de produsele bogate în calciu, care împiedică corpul să absoarbă substanţele din medicamente. Antibioticele din chinolone includ medicamente populare precum Ciprofloxacin şi altele folosite în tratarea infecţiilor urinare, a pneumoniei şi a bronşitei. De asemenea, calciul din lapte şi alte produse lactate poate reduce eficienţa medicamentelor folosite pentru reglarea glandei tiroide. Trebuie aşteptat o oră după consumarea unei băuturi cu calciu înainte de a lua medicamente pentru tiroidă.

3. Cafea şi ceai verde
Cafeina, dar şi teina din ceaiul verde pot să interacţioneze cu o gamă vastă de medicamente. Mai mult decât atât, unele medicamente pot interfera cu răspunsul corpului la cafeină. Antibioticele pe bază de chinolone, de exemplu, luate împreună cu cafea, pot duce la efecte secundare extreme ale consumului de cafea, precum creşterea pulsului şi tremur incontrolabil. Estrogenul, medicamentele pentru tratarea astmului şi medicamentele anti-anxietate pot avea aceleaşi efecte. De asemenea, cei care consumă cafea şi iau şi anticoagulante pot experimenta sângerări, pentru că subţiază sângele. Cafeaua mai are un efect de stimulare a secreţiei gastrice, reducând eficacitatea medicamentelor antiulceroase, dar în schimb poate creşte acţiunea diureticelor.
Ceaiul verde conţine vitamina K şi poate reduce efectul medicamentelor pentru fluidizarea sângelui, precum anticoagulantul warfarină. De asemenea, ceaiul verde poate încetini acţiunea adenozinei, un medicament folosit pentru tulburări cardiace, şi efectul antipsihotic al clozapinei, dacă este consumat cu jumătate de oră înainte de administrarea medicamentului. Când este consumat alături de efedrine, ceaiul verde poate cauza simptome de agitaţie, tremurături, insomnie şi pierderi în greutate.

4. Alcoolul
Orice cantitate de alcool interacţionează cu orice tip de medicament, de aceea trebuie evitate pe toată perioada tratamentului medicamentos. Alcoolul creşte toxicitatea medicamentelor cardiace, hepatice, neurologice. Inactivează penicilinele şi este interzisă asocierea cu sedativele. Vinul în combinaţie cu antidepresive poate duce la hipertensiune arterială, dureri de cap, bătăi rapide ale inimii şi, în cazuri extreme, la accidente vasculare cerebrale.

5. Verdeţuri
Sparanghelul, broccoli, varza de Bruxelles, varza, lăptuci cu frunza verde, urzicile, spanacul, pătrunjelul, salata, algele şi toate verdeţurile cu frunze de un verde închis sunt bogate în fibre şi vitamine şi nutrienţi importanţi, prin care vitamina K, un puternic antioxidant care ajută la fortificarea oaselor şi funcţionarea cerebrală. Cu toate astea, aceste verdeţuri care conţin cantităţi mari de vitamina K nu pot fi consumate de cei care iau anticoagulante, deoarece rolul acestei vitamine în organism este şi de a coagula sângele. Carenţa de vitamina K la adulţi se poate manifesta prin sângerări nazale, prezenţa sângelui în urină, sângerări stomacale, sau sângerări la nivelul capilarelor, ceea ce va duce la apariţia unor pete vineţii sau negre la nivelul pielii. De asemenea trebuie ţinut cont de faptul că vitamina K interacţionează cu alte medicamente precum uleiuri minerale, folosite pentru tratarea constipaţiei, alături de folosirea pe termen lung a antacizilor.

sursa: semneletimpului.ro