Fara o interventie prompta, prediabetul se poate transforma in diabet zaharat in mai putin de 10 de ani, potrivit medicilor. In plus, in cazul persoanelor cu prediabet, se pot instala deja leziunile specifice diabetului (mai ales la nivel circulator si cardiac).
Din fericire, exista o serie de semne care va ajuta sa depistati in timp util prediabetul si sa faceti schimbari pozitive, care sa va reduca considerabil riscul de declansare a diabetului zaharat.
O problema majora legata de prediabet este aceea ca cele mai multe persoane nu isi constientizeaza predispozitia periculoasa la diabet si continua sa isi agraveze starea de sanatate, dublandu-si sau triplandu-si sansele de a deveni diabetici in mai putin de un deceniu. Printre semnele discrete ale prediabetului se pot numara urmatoarele
1. Nu va odihniti suficient
Oricat de neobisnuit ar suna, persoanele care dorm mai putin de 6 ore pe noapte in mod regulat sunt mai predispuse prediabetului, decat cele care beneficiaza de un program de somn sanatos(minimum 8 ore). Cercetatorii cred ca exista o legatura stransa intre hormoni, sistemul nervos si tulburarile de somn.
Astfel, in cazul in care suferiti de insomnii sau va privati de somn, este posibil sa va imbolnaviti in mod inconstient sistemul endocrin si nervos. Iar productia de insulina face si ea parte din functiile hormonale de baza ale organismului.
2. Va apar pete inchise la culoare pe piele
Pacientii cu prediabet pot suferi de o afectiune dermatologica numita acanthosis nigricans. Aceasta boala cutanata este caracterizata prin aparitia de pete inchise la culoare pe suprafata pielii, in regiunile corpului in care pielea formeaza cute.
Astfel, acanthosis nigricans poate fi vizibila pe gat, in zona axilara, la articulatiile coatelor, in spatele genunchilor sau la incheieturile degetelor.
3. Prezentati simptomele specifice diabetului
Chiar daca majoritatea pacientilor cu prediabet nu prezinta simptome, exista si cazuri in care nivelul crescut al glicemiei determina instalarea senzatiei persistente de sete, a nevoii frecvente de urinat sau a oboselii cronice. Un alt simptom care ar putea sa indice instalarea prediabetului este vederea incetosata. Daca va regasiti in aceasta simptomatologie, este recomandat sa apelati la un set de analize de sange, in care sa va verificati nivelul glicemiei.
4. Suferiti de o problema de sanatate asociata cu prediabetul
O afectiune de care suferiti in prezent poate indica, uneori, nivelul ridicat al glicemiei. De pilda, daca va luptati cu obezitatea (indicele de masa corporala este mai mare de 25), este posibil sa suferiti deja de prediabet.
Acelasi lucru este valabil si pentru hipertensiunea arteriala, nivelul ridicat de colesterol, bolile cardiace sau sindromul ovarelor polichistice. De asemenea, daca ati suferit de diabet gestational, aveti mai multe sanse de a dezvolta prediabetul dupa nasterea bebelusului.
5. Va aflati in grupul de risc pentru diabetul zaharat
Asociatia Americana a Diabeticilor recomanda ca adultii supraponderali, care prezinta cel putin unul dintre urmatorii factori de risc pentru diabetul zaharat, sa efectueze un set de analize medicale pentru depistarea prediabetului
- istoricul familial (parintii sau fratii sunt diabetici);
- modul de viata inactiv (sedentarismul);
- rasa hispanica, indiana sau afro-americana;
- nasterea unui bebelus cu greutatea de peste 4 kilograme;
- hipertensiunea arteriala (urmarea unui tratament pentru controlul acestei afectiuni);
- diagnosticul de sindrom ovarian polichistic;
- eruptie cutanata inchisa la culoare la nivelul articulatiilor;
- istoric medical de boli cardiace;
Retineti ca este posibil sa suferiti deja de prediabet si in lipsa semnelor de mai sus. Cea mai buna cale de a depista la timp conditia medicala este sa efectuati un test sangvin de masurare a glucozei din sange.
In cazul in care obtineti rezultate pozitive la analizele pentru prediabet, ele trebuie sa fie efectuate din nou intr-un interval de 1-2 ani (in functie de recomandarile medicului).