50 de bani. Garantia pe ambalaj se va aplica de anul viitor pentru plastic, aluminiu sau sticlă

19.01.2021 - România trebuie să se pregătească pentru momentul în care vom plăti pentru orice ambalaj aruncat la întâmplare. Regula care va intra în vigoare de anul viitor ne va face mai chibzuiți și mai responsabili față de mediu. Încă se lucrează la soluțiile de implementare. Nu sunt clare nici pentru autorități, nici pentru comercianți.
Pentru cei 50 de bani pe care fiecare dintre noi ar urma să-i primim în schimbul unui ambalaj e nevoie de timp, spațiu și de resurse pe care trebuie să le pună la bătaie comercianții.
Toți comercianții sunt de acord cu acest proiect care va face curățenie și un mediu mai prietenos în România, dar îl susțin în anumite condiții.
Ministerul Mediului recunoaște că e o provocare să pună totul la punct într-un an. Deocamdată, nu a stabilit care vor fi sursele de finanțare.
Garanția pe ambalaj se va aplica de anul viitor pentru plastic, aluminiu sau sticlă cu capacitatea de până la 3 litri, cu excepția celor folosite pentru lactate.
România e presată de timp, pentru că sunt deja 10 țări europene care aplică această măsură. În Suedia, sistemul funcționează de aproape 40 de ani, iar fiecare cetățean aduce aproximativ 180 de ambalaje la reciclat.