Beneficiile consumului de pepene sunt multiple:
1. Are un conţinut crescut de apă, care ajută la menţinerea unei bune hidratări a organismului;
2. Reprezintă cea mai bogată sursă de citrulină, un aminoacid ce se transformă în organism în arginină, care ajută la buna funcţionare a numeroase organe, cum ar fi ficatul, rinichii, plămânii şi sistemul imunitar;
3. Pepenele verde are o concentraţie crescută de licopen (chiar mai crescută decât roşiile), un antioxidant care reduce riscul apariţiei bolilor de inimă, dar şi a cancerului;
4. Pepenele galben este bogat în beta-caroten, un precursor al vitaminei A, ce ajută la menţinerea vederii şi sănătăţii pielii;
5. Are un conţinut crescut de vitamina C – aproximativ 50 mg de vitamina C la o cană;
6 Ameliorează oboseala musculară după efortul fizic intens, stimulează producţia de acid nitric, o moleculă responsabilă cu contracţia şi relaxarea musculaturii pereţilor vaselor de sânge, ceea ce duce la reducerea tensiunii arteriale;
7. Pepenii galbeni sunt bogaţi în potasiu, iar o dietă bogată în potasiu este asociată cu un risc cardiovascular mai mic.
Se recomandă consumul de pepene proaspăt tăiat, expunerea prelungită la aer ducând la scăderea cantităţii de vitamina C.