Aproximativ 92% din locuitorii globului trăiesc în zone în care nivelul calităţii aerului exterior nu respectă limitele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit unui raport dat publicităţii marţi şi citat de AFP şi EFE.
Raportul se sprijină pe datele provenite din 3.000 de zone, mai ales oraşe, din întreaga lume. Studiul a fost realizat în colaborare cu Universitatea Bath din Marea Britanie.
Potrivit acestuia 92% din populaţia mondială trăieşte în zone unde nivelul calităţii aerului nu corespunde nivelurilor fixate de OMS privind calitatea aerului ambiant pentru particule fine al căror diametru este de sub 2,5 microni (PM2.5).
Limitele stabilite de OMS pentru aceste particule sunt în medie anuală de 10 ľg/m3 (micrograme pe metri cub). PM2.5 cuprind poluanţi precum sulfaţi, nitraţi de cărbune ce pătrund adânc în plămâni şi în sistemul cardiovascular şi care reprezintă un risc grav pentru sănătatea omului.
OMS numără printre principalele surse de poluare a aerului "mijloacele de transport ineficiente, combustibilii menajeri, arderea deşeurilor, centralele electrice alimentate cu cărbune şi activităţile industriale".
Aproximativ trei milioane de decese pe an sunt legate de expunerea la poluarea aerului exterior, potrivit OMS.
Potrivit estimărilor din 2012, 6,5 milioane de decese (11,6 % din decesele în lume) sunt asociate poluării aerului exterior şi poluării aerului din interior.