92% din romani sustin ca autoritatile trebuie sa combata economia gri

21.06.2017- Un procent de 92% din români cred că autorităţile publice sunt cele care trebuie să conducă eforturile de a combate economia subterană, iar 86% sunt gata să sprijine acţiunile acestora în combaterea economiei gri, potrivit unui studiu Mastercard în 10 ţări din Europa de Est, printre care şi România.
Potrivit sondajului, 69% din respondenţi înţeleg că economia gri diminuează din fondurile disponibile pentru serviciile publice precum educaţia, sistemul public de sănătate sau infrastructura rutieră.
Pentru mai mult de 70% din respondenţi, ascunderea veniturilor faţă de autorităţile fiscale are un impact negativ asupra creşterii economice, activitate care duce la concurenţă neloială.
Astfel, peste 80% dintre consumatori ar vedea necesară asumarea de către propriile guverne a unor măsuri care să combată economia subterană şi ar încuraja dialogul activ al cetăţenilor cu autorităţile, procentajele acestor grupuri solidare cu lupta împotriva economiei subterane variind de la 72% în Polonia la 93% în Bosnia şi Herzegovina.