A fost Ziua Națională Constantin Brâncuși. 146 de ani de la nașterea sculptorului

20.02.2022 - 19 Februarie este marcată drept Ziua Națională Constantin Brâncuși, la 146 de ani de la nașterea sculptorului. Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876, în Gorj și din 1904 s-a stabilit și a creat la Paris, unde s-a stins din viață în 1957.
Prin testament, Brâncuși a lăsat moștenire statului român atelierul său și un număr important de lucrări. România de atunci, condusă de partidul comunist, a refuzat să accepte moștenirea lui Brâncuși și astfel, atelierul și 80 dintre lucrările  sale au revenit statului francez.
Abia în 1964,  Brâncuși a fost „redescoperit" în România ca un geniu național, iar ansamblul monumental de la Târgu-Jiu a putut fi amenajat și îngrijit, după ce fusese lăsat în paragină un sfert de veac i fusese foarte aproape de a fi dărâmat.
Ca o "reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea lui Constantin Brâncuşi de către statul român", data de 19 februarie, ziua de naştere a lui Constantin Brâncuşi, a devenit sărbătoare naţională, prin legea promulgată în noiembrie 2015.