A murit criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu, la vârsta de 84 de ani

24.03.2024 - S-a stins din viață Nicolae Manolescu, la vârsta de 84 de ani. Președinte al Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu se afla internat în stare gravă la Spitalul Elias, după ce a făcut un stop cardiac.
Spitalul Elias a transmis un anunț prin care confirmă decesul academicianului Nicolae Manolescu: „Președintele Uniunii Scriitorilor, personalitate marcantă a culturii române, s-a stins din viață în după-amiaza zilei de 23 martie 2024, la Spitalul Universitar de Urgență Elias, în urma complicațiilor severe cardiace și pulmonare survenite pe fondul unor suferințe cronice preexistente”, se precizează în comunicat.
Mesajele de omagiu și condoleanțe curg pe rețele de socializare:
  • Publicistul Mircea Mihăieș: „S-a stins din viață Nicolae Manolescu, cel mai important critic și istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial. Dumnezeu să-l odihnească!”
  • Jurnaliatul Cristian Tudor Popescu: „Unul dintre marii critici literari și profesori ai culturii române. Îi voi păstra amintirea vie”.
  • Scriitorul Florin Toma: „A plecat dintre noi unul dintre cele mai luminate și mai erudite spirite, criticul și istoricul literar, profesorul și academicianul, președinte al Uniunii Scriitorilor, domnul Nicolae Manolescu. O mare pierdere pentru învățământul și educația, cultura și literatura din România. Dumnezeu să-i lumineze Calea!”
  • Scriitoarea Doina Jela: „Din 1995, când am debutat, m-a însoțit în toți pașii esențiali, m-a susținut, mi-a fost alaturi, l-am simtit solidar si de aceeași parte a baricadei, alături, în tot ce era important de spus, de sustinut, de apărat. Golul pe care il lasă în urmă va fi greu de umplut, iar anvergura  personalității sale greu de egalat, indiferent câte pete în soare  vor căuta și găsi confrații într-o viață și operă de o incontestabilă și inegalabilă autoritate. Dumnezeu să îl aibă de acum  în paza lui”.
  • Scriitoare Arina Avram: „A plecat o mare stea a literelor! Dumnezeu să-l odihnească în gloria eternă. Era născut în județul Vâlcea, unde am trăit și eu împreună cu părinții mei.”
  • Ministerul Culturii: „Ilustră personalitate a vieţii culturale româneşti”. „Am primit cu întristare vestea plecării dintre noi a domnului Nicolae Manolescu, ilustră personalitate a vieţii culturale româneşti. (…) Prin zestrea inestimabilă pe care o lasă în cufărul culturii române, memoria lui Nicolae Manolescu va rămâne vie nu doar pentru generaţiile de studenţi care l-au citit sau îl vor citi, ci şi pentru fiecare dintre noi, atunci când simţim nevoia unei lecturi de specialitate, de calitate. Condoleanţe familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au apreciat!”.

Nicolae Manolescu (născut Apolzan, într-o familie de profesori de liceu) a avut și activitate politică, după Revoluția din 89. A fost ambasador al României la UNESCO și în legislatura 1992-1996 a fost ales ca senator în județul Sibiu pe listele partidului OCL-(PAC). În 1992 a fost desemnat candidat la președinția României de Alianța Civică. A fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România, din 2005.
Una dintre cărțile sale fundamentale este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediție definitivă. 

sursa: G4Media