Absolvenţii de liceu şi de facultate care se angajează primesc stimulente financiare

Potrivit unui comunicat de presă emis de Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Foreţei de Muncă marţi, absolvenţii de liceu şi de facultate care se angajează vor primi o primă de încadrare ca absolvent de 500 de lei. Pentru cei care se angajează la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu se va acorda o primă de încadrare doar dacă este şi beneficiar de indemnizaţie de şomaj. Pentru cazul în care absolvenţii îşi găsesc un loc de muncă în altă localitate şi sunt nevoiţi să îşi schimbe domiciliul stabil se va acorda, de asemenea, o primă de instalare, doar dacă sunt şi beneficiari ai indemnizaţiei de şomaj.

"În cazul în care încadrarea în muncă a absolvenţilor are loc în perioada în care este acordată indemnizaţie de şomaj, angajatul primeşte o sumă lunară egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu ar fi avut loc încadrarea în muncă", se arată în comunicat.

Angajatorii care încadrează în muncă absolvenţi în interval de 12 luni de la absolvire vor primi subvenţii după cum urmează: 500 de lei lunar pentru absolvenţii învăţământului profesional, 600 de lei lunar pentru absolvenţii de liceu, cu sau fără bacalaureat, cât şi absolvenţilor de studii superioare fără examen de licenţă şi 750 de lei lunar pentru pentru absolvenţii de studii superioare cu licenţă. Subvenţia se acordă pe o perioadă de 12 luni, iar angajatorul trebuie să menţină raporturile de muncă sau de serviciu timp de 18 luni.