Activitățile alături de câini și pisici ne pot întări undele cerebrale asociate cu odihna și relaxarea

15.03.2024 - Conform unui studiu publicat în jurnalul PLOS One și citat de CNN.com, interacțiunea cu câinii în aceste moduri poate întări undele cerebrale asociate cu odihna și relaxarea. 
Studiul a implicat 30 de adulți sănătoși, cu vârsta medie de 28 de ani din Coreea de Sud. Participanții au fost supuși la opt activități diferite cu un câine, iar activitatea creierului lor a fost măsurată prin teste de electroencefalogramă (EEG). 
Rezultatele au arătat că activitățile precum jocul și plimbarea cu câinele au crescut puterea undelor cerebrale asociate cu stabilitatea și relaxarea, ceea ce indică un efect pozitiv asupra stării de spirit. 
De asemenea, interacțiunile cu câinele au fost asociate cu o creștere a atenției și concentrării, precum și cu o reducere semnificativă a stresului, anxietății și oboselii. Este important de menționat că acest studiu aduce o contribuție semnificativă într-un domeniu în care cercetările anterioare erau mai mult anecdotice sau subiective. 
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma și valida aceste constatări. Acesta este ultimul studiu, însă au mai fost făcute analize de-a lungul anilor. Mai multe cercetări au demonstrat deja beneficiile emoționale, fiziologice și cognitive ale interacțiunilor cu animalele, în special câinii. 
Aceste beneficii includ creșterea energiei, stimularea emoțiilor pozitive sau reducerea riscului de pierdere a memoriei. Din acest motiv, intervențiile asistate de animale în scopuri terapeutice sunt din ce în ce mai utilizate în diverse domenii. 
Studiile anterioare s-au axat adesea pe analiza stării de spirit sau a nivelurilor hormonale ale oamenilor înainte și după petrecerea timpului cu un câine. Însă în acest nou studiu, cercetătorii au dorit să afle cum anumite activități cu câinii afectează starea de spirit, atât prin măsurarea activității cerebrale, cât și prin evaluarea subiectivă a emoțiilor participanților. În concluzie, dacă aveți deja un câine, bine faceți.

sursa: TVR