Adolescentii implicati în dosarul drogurilor din școli au fost evaluați de expertii Agenției Nationale Antidrog, iar concluziile sunt șocante

11.04.2023 - Șapte dintre cei zece au ieșit pozitiv la testul antidrog. ”Parcă vorbeam cu niște stafii”, au declarat specialiștii.
O echipă de trei specialiști ai Agenției Naționale Antidrog a stat de vorbă cu fiecare dintre cei 10 minori implicați în dosarul drogurilor în școli. Evaluările au ajuns deja la procurorul de caz de la DIICOT. Pe baza lor, va decide dacă urmărirea penală va continua sau dacă elevii vor fi obligați să urmeze un tratament. Detaliile din timpul discuțiilor cu adolescenții sunt tulburătoare.
"Aveam senzația că vorbesc cu niște fantome, cu tineri care nu au nicio preocupare, niciun hobby, nicio perspectivă profesională. Pur și simplu trăiesc într-un prezent continuu aici și acum. Interacțiunea lor cu familia este extrem de redusă. Sunt niște victime ale propriei familii, ale ignoranței, ale neglijenței, ale lipsei de încredere în abilitațile lor", a spus cms. șef Lavinius Sava, sociolog Agenţia Naţională Antidrog .
Cei mulți dintre tinerii evaluați au ieșit pozitiv la testarea făcută săptămână trecută. Numai 3 din 10 au avut rezultate negative, susțin surse judiciare. Consumatori de cannabis în mod constatat, elevii ar fi apelat episodic și la cocaina și ketamina și efectele drogurilor i-ar fi schimbt că oameni. Utilizarea substanțelor interzise a devenit un element care i-a unit într-un grup.
”Toți sunt niște persoane care nu s-au putut adapta la regimul școlii. Au devenit marginali și pentru că s-au simțit excluși au găsit o soluție de se individualiza. Colegii mei la ședință de management de caz erau cu toții foarte triști. Efectiv îi priveau ca pe niște oameni abandonați, copii care strigă după sprijin, care strigă după atenție", a adăugat cms. șef Lavinius Sava.
Pentru a preveni astfel de situații dar și violențele din școli, ministrul Educației discută despre eventuala schimbare a legilor, astfel încât să poată fi făcute verificări rapide când apar suspiciuni.
''Problema pe care o avem, apropo de introducerea de obiecte interzise în școală, e legată de legislația specifică. Nu poate face percheziție paznicul sau profesorul, trebuie să fie autorități cu aceste drepturi, jandarmerie și poliție'', a declarat ministrul Educației Ligia Deca.

sursa: TVR Info