Alimente care contribuie la starea noastra de sanatate

12.10.2017- O hrană benefică pentru creier pate fi formata din alimentele bogate în carbohidraţi, fibre şi substanţe antioxidante, dar slabe în grăsimi saturate (fructe, legume, orez brun, biscuiţi de ovăz, fasole, linte, cartofi). Totodată, fitonutrienţii, acidul folic (pe care îi găsim în varză, broccoli, spanac, sfeclă), vitaminele B (din leguminoase boabe, citrice, vegetale cu frunze) sunt materii prime importante pentru buna funcţionare şi dezvoltare a creierului.
Pentru a sintetiza serotonina, organismul are nevoie de un aminoacid cunoscut sub numele de triptofan. Acesta se găseşte în alimente precum bananele, dovleacul. Bananele conţin triptofan, dar au şi o cantitate importantă de zahăr, deci se recomandă un consum moderat în general.
Dovleacul, varza, spanacul şi broccoli produc în organism endorfine, iar triptofanul din dovleac are rol în procesarea vitaminei B3, necesară pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi prevenirea tulburărilor de memorie.