ANM: Masa de aer cald din Africa a ridicat temperaturile cu mai mult de 10 grade peste normalul lunii februarie

08.02.2024 - Vreme extrem de caldă și însorită pentru luna februarie. Sunt temperaturi de aprilie, cu peste 10 grade în plus faţă de normalul perioadei. Iar vântul s-a domolit și el în aproape toată ţara. Oamenii se bucură însă pentru că cei mai mulți iubesc soarele și căldura și petrec cât mai mult timp în aer liber. Meteorologii ne spun să nu uităm că iarna nu s-a încheiat.
La malul mării, căldura și mai ales ziua însorită i-a scos pe mulți oameni la plimbare, chiar dacă nu era una programată. I-a îmbiat și marea care e liniștită și strălucește sub razele soarelui.
Masa de aer cald din Africa a ajuns și în vestul țării. Oamenii se bucură de razele soarelui și au ieșit la plimbare și la terase. 
4-5 grade ar fi temperatura caracteristică începutului de februarie. Iar noaptea sub zero grade. 
Silvia Barbu, director, Centrul Meteorologic Banat Crişana: Temperaturile sunt specifice lunii aprilie, cele pe care le avem săptămâna aceasta. Maximele vor fi înspre 15,16 chiar 18 grade, iar minimele sunt și ele destul de ridicate. 
E o diferență de peste 10 grade între temperaturile de acum și cele normale acestei perioade.  
Marți s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din această iarnă: 22 de grade la Zimnicea, Calafat și Drăgășani. 
Miercuri, cel mai cald a fost în Mangalia și la Râmnicu Sărat, 19 grade Celsius. 
Oana Păduraru, meteorolog, Administraţia Naţională de Meteorologie: Ne așteptăm ca, în zilele următoare, să nu fie variații. Valorile maxime se vor înregistra tot în sud, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, între 10-18 grade, dar în Lunca Dunării se vor depăși 20 de grade. În nopțile următoare ne așteptăm la temperaturi pozitive. Vor exista și alternanțe, o răcire mai accentuată va fi după data de 20 februarie. 
Și vântul s-a mai domolit în mare parte din țară. Doar în Carpații Orientali bate mai tare până joi dimineață. 
De săptămâna viitoare însă, se mai răcește și va și ploua.


surse: ANM/ TVR