ANPC sanctionează alte 8 bănci din România pentru practici comerciale înșelătoare

26.05.2023 - Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a continuat seria de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani. ANPC a identificat fapte contravenționale la alți 8 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, și le-au aplicat sancțiuni în valoare de 400.000 lei.

Cei 8 operatori economici sunt:

EXIM Bank
Procredit Bank
Intesa Sanpaolo
Techventures Bank ( fosta Banca Comercială Feroviară)
Libra Bank
CEC Bank
Garanti Bank
Vista Bank

Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv 8 amenzi în valoare de 400.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.
Aplicând această măsură, consumatatorii medii pot beneficia de egalitatea dintre părțile contractului, dar se și asigură echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacționare în cunoștință de cauză și de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înșelător, se mai precizează în document.