Arafat: Oamenii pot merge la vot fără restrictii

06.12.2020 - Persoanele care merg la vot în 6 decembrie, o pot face fără restricții, a anunțat, la finalul ședinței de guvern șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.
Toate persoanele care votează o pot face fără restricții, duminică, de la ora 5.00 până luni, la ora 1.00, a spus Arafat, la finalul ședinței de Guvern.
„Toți cei care au dreptul de a vota pot merge în intervalul 6 decembrie 2020, orele 5:00 dimineața și 7 decembrie 2020, orele 1:00, cu excepția persoanelor izolate și carantinate la domiciliu sau în altă locație”, a spus Raed Arafat.
Practic, alegătorii pot circula nerestricționat pentru a-și exercita dreptul la vot.
Arafat a explicat de ce este permis până la ora 1.00.
„Până la ora 1:00 dimineață în data de 7 pentru că votul este permis până la ora 23:59, în caz că unele persoane au rămas în secția de vot și încă votează. Atunci, ca să poată să ajungă acasă se mai dă o oră în plus”, a explicat șeful DSU.
O altă prevedere adoptată se referă la membrii birourilor electorale, la personalul tehnic auxiliar, la candidați și la persoanele acreditate și al oricăror alte persoane implicate în organizarea alegerilor, aici fiind incluși și observatorii, persoanele care le asigură transportul lor. Acestora li se va permite circulația inclusiv după orele 1:00 dimineață, până la orele 5:00 dimineață.
„Le va fi permisă circulația, dar în baza unei dovezi prin care să dovedească calitatea lor, fie că sunt membri ai birourilor electorale, fie că sunt observatori, fie că sunt personal tehnic sau personal auxiliar. Asta înseamnă că între orele 1:00 și orele 5:00 dimineață, în ziua de 7 decembrie, persoanele respective pot circula liber, cu condiția să poată proba dacă sunt întrebate calitatea lor în relația cu procesul electoral”, a explicat Raed Arafat.
Pentru alegătorii din localitățile carantinate, Arafat a spus că să fie emis un ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență prin care se vor face excepții, prin care și ei să poată ieși să își exercite votul.
Numărul infectărilor cu noul coronavirus nu va crește după alegerile parlamentare, dacă oamenii respectă regulile de igienă și de distanțare socială, spune secretarul de stat în MAI, Raed Arafat: „Nu ar trebui să mai vedem întruniri de sute de persoane, ca la locale”.
Întrebat dacă va crește numărul infectărilor după alegerile parlamentare, șeful DSU, Raed Arafat, a spus că nu ar trebui să se întâmple asta.
„Dacă se respectă regulile în interiorul secțiilor de vot, în așteptare la intrare în secția de vot, în deplasare spre secția de vot și dacă oamenii respectă aceste reguli și înțeleg că măsurile de relaxare, în sensul că pot să se miște fără să aibă hârtia pe propria răspundere. Astea (declarațiile pe proprie răspundere - n.r.) sunt venite ca să faciliteze procesul de vot și nu alte activități”, spune Raed Arafat
El apreciază că alegerile parlamentare nu reprezintă un risc suplimentar de infectare, dar întâlnirile de după alegeri, cu sute de persoane, cum au fost la alegerile locale, sunt un risc major.
„Nu văd cu un risc suplimentar, decât că vor fi oameni care vor merge la vot și vor respecta regulile de distanțare și regulile de dezinfecție și absolut toate aspectele de igienă. Lucrul care nu ar trebui să îl vedem este că după finalizarea votului și după anunțarea rezultatelor să nu mai apară din nou întruniri cum au apărut la alegerile locale și cum am văzut în mai multe locuri. Au fost chiar sute de persoane, dar fără respectarea regulilor și fără respectarea a absolut nimic, nici reguli de sănătate publică, nici distanțare și în multe locuri fără mască. Aceste lucruri trebuie evitate la maxim și bineînțeles nu trebuie să se întâmple, să nu aibă loc, ca să prevenim, într-adevăr o infectare în masă a unor persoane care participă la astfel de activități”, conchide șeful DSU.