Asociatiile de pacienti acuză discriminarea în cazul scutirii de la plata contribuției sociale. Pacientii cu AVC, scleroză multiplă, boli rare vor plăti impozit

05.04.2024 - La 5 luni de la introducerea impozitului pe concediul medical, guvernul a făcut modificări. A decis să excludă de la impozitare 4 categorii de angajați: femeile însărcinate, mamele cu copii bolnavi, pacienții oncologici și cei cu urgențe. „Este o discriminare clară” spun asociațiile de pacienți, hotărâte să conteste măsurile luate. Acestea îi amintesc premierului că le-a promis în februarie că va include toți bolnavii cronici pe lista celor scutiți de noua taxă. 
”Introducem azi, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților cu afecțiuni oncologice și a cazurilor de urgență. Dacă este nevoie, chemăm toată conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern. Trebuie să aprobăm azi acest act, fiindcă pentru oamenii aflați în suferință fiecare zi contează enorm”, a anunțat premierul Ciolacu.  
Asociațiile de pacienți sunt nemulțumite întrucât modificarea lasă pe dinafară multe categorii de pacienți cu boli cronice. 
Concediile medicale nu sunt o sursă de venit, îi transmit premierului reprezentanții asociațiilor. 
Pacienții cu alte boli precum cele cardiovasculare, AVC, scleroză multiplă, boli rare sau inflamatorii reumatismale vor plăti impozit pe concediul medical. La fel și cei cu tuberculoză, nevoiți să se retragă de la serviciu șase luni sau doi ani. 
Vasile Barbu, președintele Asociației Protecția Pacienților : ”E discriminare clară și sunt situații în care pacienții acuți cu alte afecțiuni ortopedice, cardiace, digestive, infecțioase…. mulți vor renunța la concedii, vor merge la serviciu. Sunt populiști, utilizează bolnavii de cancer care provoacă emoție, mamele cu copii. Om fi noi în campanie, dar nu poți merge pe așa chestiuni, mai ales la modul cinic.” 
Asociațiile de pacienți spun că vor ataca decizia pe toate căile posibile. 
Măsura a fost motivată de guvern de numărul prea mare de concedii medicale suportate de CNAS. 
Decizia guvernului nu e lipsită de logică, spun unii analiști, și nu doar pentru că e nevoie de bani la buget. 
Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate: ”Premierul s-a plâns anul trecut de numărul imens de concedii medicale, punând chiar sub semnul întrebării legalitatea multora din aceste concedii. Asigurarea la sănătate nu e un impozit, este o contribuție pe care o plătim ca să beneficiem de o asigurare de sănătate. În tot contextul ăsta economic, cu inflație și creșterea dobânzilor la credite, e pentru mulți greu de suportat.”
Impozitarea cu 10% a concediilor medicale a fost introdusă anul trecut, în decembrie, prin ordonanță de urgență.

sursa: TVR