Astăzi se sărbătorește Ziua Internatională a Bibliotecarului și a Bibliotecilor Publice

23.04.2024 - Ziua Internațională a Bibliotecarului și a Bibliotecilor Publice se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în 1995.
În Roma antică existau atât biblioteci private deținute de patricieni sau intelectuali precum Cicero, dar și biblioteci publice fondate de împărați, precum cele două biblioteci fondate de împăratul Traian în Forum Traiani.
În Evul Mediu timpuriu bibliotecile se găseau în mănăstiri, unde călugării copiau textele antice. Existau însă și biblioteci care se ocupau de catalogarea, inventarierea și clasificarea cărților și manuscriselor.
În timpul Renașterii apar și primele biblioteci publice laice, iar începând cu secolul al XVII-lea apar și primii teoreticieni care stabilesc atribuțiile și pregătirea unui bibliotecar.
În secolul al XIX-lea meseria de bibliotecar devine o profesie, fiind înființate școli și universități în Occidentul european.

sursa: Institutul Național al Patrimoniului