Atac cibernetic la primăria din Oradea

06.07.2021 - Alertă la primăria din Oradea. Activitatea cotidiană a fost afectată după ce instituția a fost atacată sâmbătă de hackeri. În urma breşei de securitate, o parte din baza de date a instituţiei a fost criptată și a devenit temporar inaccesibilă. Așa că localnicii nu au putut decât să plătească taxe şi impozite, dar nu și să ridice documente sau autorizații.
Angajații Primăriei din Oradea au descoperit atacul sâmbătă, la ora 16, când sistemele automate de securitate s-au declanşat imediat.
Contribuabilii care au vrut să solicite diverse documente de la primărie au făcut drumul degeaba. Funcționarii i-au sfătuit să revină în alta zi pentru că sistemul informatic al instituției a fost blocat în urma atacului cibernetic.
Atacul a pornit de la un fişier introdus în serverele primăriei care a infectat sistemul informatic. În mod normal după blocarea datelor, hackerii solicită achitarea unei recompense în schimbul parolei pentru deblocare. Însă până acum primăria din Oradea nu a primit nicio solicitare. Experții IT atrag atenția asupra riscurilor majore pe care le implica aceste atacuri, tot mai frecvente în ultima perioadă.
Nu este prima oară când o instituție din Oradea cade victimă infractorilor cibernetici. În urmă cu un an, un atac asemănător a vizat Spitalul Municipal din Oradea.