Au trecut 35 de ani de la cel mai grav accident nuclear

27.04.2021 - Explozia de la Cernobîl a adus panică şi speculaţii şi în România. Nici acum nu se ştie câţi s-au îmbolnăvit şi au murit de la radiaţii. Numărul cazurilor de cancer de tiroidă a explodat, dar medicii nu le pot pune pe seama catastrofei. Un studiu recent arată că mutaţiile genetice suferite de cei expuşi direct radiaţiilor la Cernobîl nu s-au transmis copiilor.
În zonele cele mai apropiate de locul dezastrului s-au constatat 6 mii de cazuri de cancer de tiroidă şi o creştere a incidenţei cancerului de doar 1 la sută. Iar efectele radiaţiilor asupra ADN-ului nu au fost transmise copiilor născuţi între 1987 şi 2002 din părinţi expuşi direct, arată un studiu recent.
Iodul radioactiv aruncat în aer la Cernobîl a declanşat cancerul tiroidian la copii şi adolescenţi după cinci ani de la explozie. În România, la Institutul Parhon, sunt trataţi acum de cancer de tiroidă aproape 500 de bolnavi pe an, dublu faţă de acum un deceniu. Boala a fost depistată şi la o fetiţă de 4 ani.
Numai anul trecut, aproape o sută de mii de români au aflat că au cancer. Iar în jur de 55 de mii s-au stins. Cele mai multe cazuri au legătură cu fumatul, poluarea, alimentaţia şi stilul de viaţă.