Băuturile energizante, un pericol: Multi tineri ajung la spital cu infarct și chiar cu accident vascular

10.08.2022 - Tinerii au înlocuit apa cu energizantele și sucuri bogate în cofeină. Este semnalul de alarmă tras de medicii care, în ultimii ani, au observat un fenomen ingrijorător. Vârsta celor care consumă astfel de băuturi este din ce în ce mai mică. Și mai grav este că mulți tineri ajung la spital cu infarct și chiar cu accident vascular.
Cine vrea să țină pasul cu distracția are nevoie de energie. Este regula nescrisă pe care mulți tineri o pun în practică. Așa că apelează la băuturile care "promit" energie fără să țină cont de cât de obosit este organismul.
O dependență care îi trimite pe unii tineri direct la spital cu stări care arată cât de dăunător este consumul acestor băuturi.
Iar de aici până la infarct sau accident vascular e doar un pas. Studiile arată că după o singură băutură energizantă consumată, arterele se îngustează până la jumătate din diametru, iar sângele ajunge mai greu la organe. Efectul negativ ar fi provocat de compușii care se regăsesc în aceste băuturi energizante.
Potrivit INSP în România aproape 3 sferturi dintre tinerii cu vârste între 16 și 18 ani consumă băuturi și sucuri energizante. Iar fenomenul se extinde și în rândul copiilor peste 10 ani care beau și 2 litri pe zi de suc care conține cofeină.
Medicii le recomandă părinților să nu le dea voie copiilor să consume băuturi cu conținut ridicat de cofeină mai devreme de vârsta adolescenței.
În Spania autoritățile au interzis reclamele la băuturi energizante și sucuri.