BNR menține dobânda cheie la 2,5% pe an

07.11.2019 - În prima lor ședință, membrii noului Consiliu de Administrație al Băncii Naționale au decis menținerea dobânzii cheie la 2,5% pe an, într-un context în care majoritatea băncilor centrale au trecut la relaxarea politicii monetare.
În trimestrul al treilea, peste jumătate din băncile centrale ale lumii au redus ratele dobânzilor, ca urmare a încetinirii producției și numai 3 bănci centrale au decis să le urce.
Banca Centrală Europeană a micșorat dobânzile în septembrie ca parte a celui mai mare pachet de stimulare economică din ultimii trei ani, urmată de cea de-a doua reducere a ratelor dobânzilor din SUA de către FED.
Creșterea economică puternică în Norvegia a dus la cea de-a treia creștere a dobânzilor din anul acesta, în timp ce banca centrală a Kazahstanului a crescut ratele pe fondul îngrijorărilor legate de creșterea inflației.
Ratele dobânzilor au fost majorate și de Argentina, unde banca centrală a fost nevoită să acționeze pentru a sprijini moneda în urma înfrângerii președintelui Mauricio Macri în alegerile prezidențiale din august.