04.02.2017- Un număr și mai mare de persoane va dezvolta prediabet, afecţiune care, netratată, se poate transforma, în viitor, într-un diagnostic de diabet. Potrivit aceluiași studiu, unul din doi adulţi de 45 de ani, cu un nivel normal al zahărului din sânge, va înregistra o creștere a glicemiei care îi va încadra în acest stadiu incipient al diabetului.
Pentru o persoană care suferă de prediabet, riscul de dezvoltare a diabetului de tip doi este extrem de ridicat – de circa 74 de procente, arată concluziile experţilor, publicate în jurnalul The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Îngrijorător este și numărul preconizat de persoane care vor deveni insulino-qdependente. „Am fost mult mai surprinși de numărul mare de posibili utilizatori de insulină, care a fost de unul la 11 în populaţia studiului nostru, printre cei care nu foloseau [încă] insulină la vârsta de 45 de ani. Asta înseamnă că aproape 10% din populaţia noastră va utiliza, mai devreme sau mai târziu, terapie cu insulină, ceea ce reprezintă un număr substanţial”, a declarat autorul studiului, dr. Symen Ligthart, de la Centrul Medical al Universităţii Erasmus, pentru Medscape Medical News.
Cercetarea a cuprins peste 10.000 de voluntari din studiul Rotterdam, a căror evoluţie a sănătăţii a fost urmărită pe o perioadă de 15 ani. Experţii au folosit standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind nivelul glicemiei unei persoane. Astfel, o glicemie în parametrii normali nu depășește șase milimoli per litru. Diagnosticul de prediabet este pus în momentul în care nivelul zahărului în sânge este evaluat între șase și șapte milimoli per litru, iar în momentul în care individul are o glicemie ce depășeste șapte milimoli per litru, el este încadrat în grupa bolnavilor de diabet de tip doi.
Riscul dezvoltării diabetului poate fi redus prin adoptarea unui stil de viaţă care include o alimentaţie sănătoasă, dar și activitate fizică regulată, precizează prof. Kamlesh Khunti, de la Centrul de Cercetare pentru Diabet al Universităţii Leicester, coautorul editorialului care a însoţit studiul. „Oamenii ar trebui să își cunoască riscul, iar dacă acesta este mare, ar trebui să aibă o metodă mai puternică de reducere a riscului unui viitor diabet”, a declarat expertul.
Din păcate, cele mai recente statistici privind diabetul de tip doi sunt sumbre. Federaţia Internaţională pentru Diabet anunţa, în urmă cu doi ani, că numărul celor care suferă de această afecţiune a atins un nivel record, de 382 de milioane de bolnavi în toată lumea. De asemenea, la fiecare șase secunde, o persoană care suferă de această boală moare. Numărul diabeticilor ar putea crește la 592 de milioane, până în 2035, estimează experţii.