Abrogarea legii recursului compensatoriu discutată în Comisia Juridică

03.12.2019 - Proiectul a fost scos din sertar de PSD și pus pe ordinea de zi după ce premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul vrea să își angajeze răspunderea pe abrogarea recursului compensatoriu, care a scos din închisoare înainte de termen peste 21.000 de deținuți.
Camera Deputaților este forul decizional în acest caz și dacă va fi fi adoptat va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Propunerea legislativă, depusă de mai mulți deputați PNL, vizează abrogarea Legii nr.169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
"Legea nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 571 din 18 iulie 2017, se abrogă”, prevede articolul 1 al proiectului de lege.
Inițiatorii legii argumentează în expunerea de motive că fenomenul infracțional în România este scăpat de sub control, iar recidiva "este la cote alarmante, fie că vorbim de recidiva propriu-zisă, fie de recidiva comună, adică antecedența penală".
Dacă recidiva propriu-zisă se întâlnește în rândul condamnaților în proporție de aproximativ 40%, probabil cea mai mare rată din UE, antecedența penală – recidiva improprie – ajunge la cote care depășesc 60%. Acestea sunt date care dovedesc că unul dintre scopurile pedepsei nu este realizat în România, și anume cel privitor la reintegrarea socială și evitarea recidivei de către persoanele condamnate penal, spun inițiatorii.