Cameră specială de audiere a copiilor - victime ale abuzurilor, inaugurată la Parchetul Capitalei

13.09.2022 - 13.09.2022 - Parchetul Capitalei a inaugurat, luni, o cameră specială dotată cu tehnologie de ultimă generaţie de transcriere şi înregistrare audio-video, unde minorii - martori sau victime ale abuzurilor - sunt audiaţi într-un mediu prietenos şi profesionist, fără să aibă contact cu celelalte părţi implicate în anchetă, respectiv agresorii şi avocaţii acestora.
Camera pentru audierea minorilor este folosită aproape în fiecare zi pentru că sunt foarte multe dosare penale cu agresiuni asupra copiilor din Bucuresti. 300 doar anul trecut. Camera de la Parchetul Bucureşti nu este singura reamenajată. Asociatia Zi de bine si asociatia Victimele Infractiunilor Sexuale au reusit sa amenajeze șapte astfel de camere de anchetă pentru minori la parchetele din țară.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a fost prima unitate de parchet care a beneficiat de o infrastructură de audiere dedicată copiilor, spaţiul destinat audierii minorilor fiind amenajat, în 2016, alături de alte două în ţară, la DGASPC Cluj şi Dolj, în cadrul proiectului AUDIS implementat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).
După utilizarea cu succes a acestei infrastructuri, s-a impus extinderea şi dotarea cu noile tehnologii a camerei de audiere pentru copii de la Parchetul Capitalei, pentru a îmbunătăţi performanţa echipei de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi a Parchetelor de sector.