Carburantii s-au ieftinit. Cel mai mult a scăzut prețul benzinei

18.03.2025 - Prețurile carburanților au scăzut semnificativ în ultimele zile, după un lung șir de scumpiri, mai ales în februarie. Un plin cu 50 de litri de benzină poate să coste, acum, cu 19 lei mai puțin decât luna trecuta, iar unul cu motorina, cu 13 lei, arată datele din piață. Ieftinirile au apărut în condițiile în care cotația barilului de petrol a coborât la cel mai mic nivel de la începutul anului.
Cel mai mult s-a ieftinit benzina. În țară, prețul unui litru e acum mai mic, în medie, cu 38 de bani decât era la jumătatea lunii februarie. Și litrul de motorină costă mai puțin cu 26 de bani față de același interval.
În București, litrul de benzină standard se vinde, acum, cu un preț curpins intre 7 lei și 14 bani și 7 lei și 30 de bani. Litrul de motorină costă ceva mai mult, între 7 lei și 43 de bani și 7 lei și 56 de bani, în funcție de distribuitor. Prețurile sortimentelor premium depășesc 8 lei pe litru, în unele situații.
Dacă luăm ca exemplu un șofer din București care circula aproape zilnic cu mașină și face două plinuri de benzină pe lună, atunci, la prețurile actuale, va obține o economie de 38 de lei față de luna februarie. În cazul motorinei, economia e ceva mai mică, de 26 de lei, arată datele din piață.
Ieftinirile de la pompă vin după ce prețului țițeiului a scăzut la nivel internațional. Cotația petrolului brent a coborât la 70 de dolari pe baril, cel mai mic nivel de la începutul anului. Sunt mai multe cauze.
Ana Otilia Nuțu, analist al pieţei de energie: În primul rând (…) așteptările ca cererea de petrol ar putea să scadă. Asta din cauza războaielor tarifare care au fost anunțate de administrația Trump și care au dus la o scădere foarte rapidă a prețului petrolului. Pe urmă e o creștere a producției globale de petrol. (…) Diferite țări din cadrul OPEC au început să crească producția. E, de asemenea, așteptarea ca cererea din China să nu fie foarte ridicată. (…) Așteptările de creștere economica din China sunt în general mai rezervate decât erau înainte.
Analiștii pieței de energie se așteaptă ca prețurile la pompă să mai scadă, mai ales la motorină. La sfârșitul lunii martie se încheie sezonul rece, iar cererea de combustibili pentru încălzire ar urma să fie tot mai mică. 

sursa: TVR