Potrivit unui studiu citat în The Huffington Post, sunt anumite alimente despre care ştim că sunt nesănătoase şi, cu toate acestea, nu ne putem controla în faţa lor. În cadrul cercetării, peste 500 de persoane au fost puse să răspundă la un chestionar cu întrebări referitoare la obiceiurile alimentare. S-au identificat, astfel, alimentele care dau cea mai mare dependenţă, pe o scară de la 1 la 7. Pe primul loc e pizza (cu 4,01 puncte), apoi ciocolata şi chipsurile (3,73), prăjiturelele (cu 3,71 puncte) şi îngheţata (cu 3,68 puncte). Pe de cealaltă parte, nu ridică absolut nici o problemă morcovii (1,6 puncte), merele (1,66) şi orezul (1,74).
După cum putem observa, alimentele care dau cea mai mare dependenţă sunt cele intens procesate, care conţin zahăr şi grăsimi. „Acestea cresc nivelul glicemiei, producând modificări la nivelul creierului, o plăcere aproape similară cu cea dată de droguri sau alcool”, explică medicul care a realizat cercetarea. Cu toate acestea, dependenţa faţă de mâncare nu e 100% certificată şi recunoscută oficial, fiind, mai degrabă, integrată în categoria tulburărilor de alimentaţie.