Carosabil acoperit cu zăpadă pe mai multe drumuri din ţară. Trafic feroviar dificil pe raza regionalelor Iaşi şi Braşov

24.11.2024 - Iarna se menţine pe poziţii. Şi vineri noapte a nins în unele zone din ţară, iar vântul puternic a viscolit zăpada. Pe drumurile din vestul şi sudul ţării, dar şi din Transilvania a fost nevoie de intervenţia utilajelor de deszăpezire. Vremea rea a afectat şi circulaţia trenurilor. Trei garnituri care ar fi trebuit să ajungă în Gara de de Nord din Bucureşti au întârzieri între 3 şi 7 ore şi jumătate. Din cauza viscolului şi a ninsorilor, pe mai multe linii din ţară au căzut copaci, unele trenuri au staţionat pe traseu. Au fost şi situaţii în care călătorii au fost transbordaţi cu autobuze. Vremea se mai linişteşte începând de duminică, însă vor fi în continuare temperaturi negative, noaptea şi dimineaţa.
Ninsorile abundente şi vântul puternic au ţinut pe loc trenurile aflate pe traseu  în special în Regionalele CFR Iaşi şi Braşov, după ce mai mulţi copaci s-au prăbuşit pe şine. În unele cazuri călătorii au fost transbordaţi cu microbuzele, în altele au ajuns la destinaţie cu sute de minute întârziere.
Un tren care ar fi trebuit să ajungă de la Satu Mare la București la ora 6.20 a sosit în Gara de Nord la 13.15. Așadar, o întârziere de aproape șapte ore.
A fost o noapte albă pentru drumarii din mai multe zone ale ţării. Pe șosele, mai ales la altitudini mari, a fost nevoie de intervenţia utilajelor şi de mii de tone de material antiderapant.
Cea mai grea a fost intervenţia pe drumurile naționale şi autostrăzile din judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara, unde a continuat să ningă şi noaptea trecută, iar zăpada s-a depus în strat gros. Şi în judeţul Cluj a fost nevoie de material antiderapant şi de sute de utilaje pe şosele.
Vântul, ninsorile şi viscolul care au măturat ieri mare parte din ţară au îngreunat circulaţia, au smuls acoperişuri şi au pus la pământ linii de electricitate şi copaci. La Timişoara, un tânăr a fost rănit de un panou smuls de vânt. Din cauza rafalelelor puternice autostrada A1 între Sibiu şi Boiţa a fost închisă pentru câteva ore.
După ninsorile din ultimele zile, în munții Făgăraș, Şureanu, Parâng, în Ceahlău, Munţii Gutâi, dar şi în Apuseni, stratul de zăpadă depăşeşte 25 de cm, au anunţat meteorologii.
Pentru menţinerea continuităţii transportului feroviar de călători, SRCF Iaşi asigură pentru trenurile care tranzitează zonele afectate, transbordare cu mijloace auto pe distanţa Vatra Dornei – Salva.
Pe raza SRCF Iaşi şi Braşov sunt activate comandamentele locale şi personalul feroviar acţionează şi intervine operativ pentru tăierea/înlăturarea copacilor/crengilor căzute în gabaritul liniei CF sau pe firul de contact, astfel încât să fie asigurată continuitatea traficului feroviar.
Din cauza ninsorii a fost oprită circulaţia trenurilor pe Magistrala CF 502, pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, între kilometrii feroviari 20+020 metri şi 46+200 metri, respectiv între staţiile CF Ilva Mare şi Grădiniţa.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş a intervenit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în cazul a patru trenuri de călători blocate de visol pe sectorul Deda (judeţul Mureş) – Gălăuţaş (judeţul Harghita).
Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de ISU Mureş, trenul rapid R 367 (Valea lui Mihai – Braşov) a staţionat pe linia curentă între Stânceni şi Topliţa; trenurile interregio IR 1645 (Bucureşti Nord – Târgu Mureş) şi IR 1642 (Satu Mare – Bucureşti Nord) au staţionat în Lunca Bradului, ultimul fără sursă de energie. De asemenea, trenul 10738 (Târgu Mureş – Topliţa) a fost anulat pe distanţa Lunca Bradului – Topliţa, în contextul avertizărilor meteorologice de vânt puternic şi viscol.
ISU Mureş a intervenit pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil şi pe un autoturism în localitatea Nicoleşti. 

sursa: TVR