Casa Verde Fotovoltaice începe pe data de 5 mai

05.04.2023 - Regiunile vor afla săptămâna viitoare ordinea în care încep înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Și bugetul va fi diferit pe regiuni în acest an. 5 mai este ziua în care se deschide programul.
Bugetul de 2 miliarde ar ajunge pentru 80.000 de gospodării. Finanţarea va fi ca şi până acum, de 20.000 de lei, iar beneficiarul trebuie să contribuie cu 10%.
Înscrierea presupune încărcarea în platformă a trei documente: actul de identitate, extrasul de carte funciară şi dovada că persoana respectivă nu are datorii la stat. După ce primesc confirmarea, beneficiarii trebuie să aleagă din lista instalatorilor autorizaţi unul care să execute lucrarea. Această prevedere e tot o noutate.
Unii instalatori sunt nemulțumiți: nu vor ca analiza documentelor să fie responsabilitate lor. Plus că trebuie să depună garanţii de zeci de mii de euro.
În paralel, ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pregăteşte un program prin care să acorde vouchere de 5.000 de euro celor care vor să îşi monteze panouri fotovoltaice.
Etapele ar fi următoarele: după înscriere, depunerea documentelor şi angajamentul de cofinanțare, beneficiarul va primi voucherul prin poștă. Acest tichet va ajunge la furnizorul de panouri fotovoltaice care își va primi banii de la stat doar după ce va încheia montajul. Programul ar putea începe în toamnă.