18.02.2018 - Asocierea dintre cancerul esofagian, consumul de alcool şi fumat fusese confirmată de oamenii de ştiinţă însă, în cadrului noului studiu, cercetătorii au descoperit că riscul de apariţie a acestei afecţiuni este sporit de consumul frecvent de băuturi fierbinţi.
Cancerul esofagian reprezintă una dintre formele de tumori cu cea mai scăzută rată de supravieţuire. În fiecare an, în Marea Britanie circa 9.211 persoane sunt diagnosticate cu cancer de esofag, iar 7.800 mor din această cauză.
Doar circa 15% dintre pacienţii care au dezvoltat acest tip de cancer se mai află în viaţă după cinci ani de la momentul stabilirii diagnosticului.
Noua avertizare vine din China, unde oamenii de ştiinţă au monitorizat 456.155 de participanţi la studiu, cu vârste cuprinse între 30 şi 79 de ani pe parcursul a nouă ani.
Persoanele care obişnuiau să consume zilnic ceai la temperatură ridicată dar şi băuturi alcoolice şi să fumeze au manifestat un risc mai mare de a dezvolta cancer esofagian în comparaţie cu cele care se limitau la ceai.
''Spre deosebire de participanţii care beau ceai mai rar de o dată pe săptămână şi consumau mai puţin de 15 grame de alcool pe zi, persoanele care beau ceai fierbinte şi 15 grame sau mai mult de alcool zilnic aveau cel mai mare risc de cancer esofagian'', au notat în studiu doctor Canqing Yu şi colegii săi de la Fundaţia naţională de ştiinţe naturale din China.
Cancerul esofagian reprezintă una dintre formele de tumori cu cea mai scăzută rată de supravieţuire. În fiecare an, în Marea Britanie circa 9.211 persoane sunt diagnosticate cu cancer de esofag, iar 7.800 mor din această cauză.
Doar circa 15% dintre pacienţii care au dezvoltat acest tip de cancer se mai află în viaţă după cinci ani de la momentul stabilirii diagnosticului.
Noua avertizare vine din China, unde oamenii de ştiinţă au monitorizat 456.155 de participanţi la studiu, cu vârste cuprinse între 30 şi 79 de ani pe parcursul a nouă ani.
Persoanele care obişnuiau să consume zilnic ceai la temperatură ridicată dar şi băuturi alcoolice şi să fumeze au manifestat un risc mai mare de a dezvolta cancer esofagian în comparaţie cu cele care se limitau la ceai.
''Spre deosebire de participanţii care beau ceai mai rar de o dată pe săptămână şi consumau mai puţin de 15 grame de alcool pe zi, persoanele care beau ceai fierbinte şi 15 grame sau mai mult de alcool zilnic aveau cel mai mare risc de cancer esofagian'', au notat în studiu doctor Canqing Yu şi colegii săi de la Fundaţia naţională de ştiinţe naturale din China.