Ce este astenia de primăvară şi cum să o tratăm

24.02.2017- Astenia de primăvară nu este o afecţiune medicală, ci mai degrabă o perioadă în care corpul nostru se adaptează schimbărilor de temperatură şi gradului de lumină pe care îl primeşte, scrie DeltaWorld.org. Lumina este un factor vital pentru organismul nostru, are un rol important în secreţia de serotonină, aşa numitul hormon al fericirii, iar lipsa ei ne poate afecta sănătatea. Astfel, în cazul ţărilor în care ziua este mai scurtă, numărul celor care suferă de depresie este mult mai mare, în raport cu ţările unde soarele străluceşte pe cer mai multe ore, aflăm de pe MyClinical.org
 Pentru a supravieţui sezonului rece, corpul nostru se foloseşte de anumite tactici de adaptare şi conservare. Pe parcursul iernii, el foloseşte mai multe resurse pentru a asigura o bună funcţionare a întregului sistem. De aceea, corpul este nevoit să apeleze la sursele lui proprii de elemente necesare supravieţuirii în sezonul rece, surse care sunt epuizate în apropierea începutului primăverii, explică psihoterapeutul Lena Rusti (Clinica Mentarex) pentru HealthDefine.com.
De cele mai multe ori, odată cu încălzirea vremii, experimentăm stări de oboseală, o mai mică rezistenţă la efort, slăbiciune fizică şi psihică, ce poate degenera în stări de depresie sau insomnii. Cel mai frecvent, astenia de primăvară are efecte mai puternice asupra femeilor, al căror număr este dublu, în raport cu cel al bărbaţilor care manifestă simptome ale asteniei, arată un studiu efectuat de Mercury Research, ne informează SfatulMedicului.ro.
Cum tratăm astenia de primăvară?
Trebuie menţionat că cei mai mulţi medici consideră că astenia de primăvară nu necesită tratament medicamentos, spun cei de la DeltWorld.org. Cu toate acestea, câteva trucuri te pot ajuta să îşi recapeţi energia în această perioadă de tranziţie.
În primul rând, adoptă un stil de viaţă cât mai sănătos. Corpul tău are nevoie de vitamine şi minerale pentru a-şi reface resursele necesare, aşa că include în meniul tău zilnic o varietate cât mai mare de cereale, fructe şi legume. Limitează pe cât posibil mâncărurile grase, produsele extra-procesate, semipreparatele, consumul de dulciuri şi băuturi carbogazoase. Încearcă, de asemenea, să înlocuieşti cafeaua de dimineaţă cu o ceaşcă de ceai verde, cunoscut pentru proprietăţile sale benefice organismului.
Un corp sănătos are nevoie de mişcare. Profită de zilele frumoase şi însorite pentru a te plimba prin parc sau chiar pentru a face jogging. Poţi, de asemenea, să foloseşti scările în detrimentul liftului, ori să alegi să mergi o staţie de autobuz pe jos, în drum spre locul de muncă. În plus, câteva minute de exerciţii fizice de dimineaţă îţi vor pune sângele în mişcare şi te vor ajuta să te trezeşti mai repede şi să fii mai productiv.
Fă-ţi timp pentru micile tale plăceri. Îţi place să citeşti, să te uiţi la un film, să pictezi sau, de ce nu, să găteşti? E momentul potrivit să îţi practici pasiunile. Dat fiind faptul că te implici într-o activitate care îţi face plăcere, aceasta nu poate avea decât efecte pozitive asupra stării tale de spirit.
Nu uita să te odihneşti, altfel, corpul tău nu îşi va putea procura energia de care are nevoie. Chiar dacă ritmul alert, sarcinile de la serviciu sau activităţile de acasă îţi ocupă mult timp, încearcă să respecţi cele şapte-opt ore de somn de care organismul tău atât de multă nevoie.

sursa: semneletimpului.ro