Ce măsuri trebuie să ia angajatorii în perioadele de caniculă

17.07.2024 - Avem temperaturi extreme și asta nu de o zi sau două, ci de câteva zile bune. Iar în sudul țării se înregistrează frecvent temperaturi caniculare. Dar oare știți ce măsuri trebuie să ia angajatorul dvs. în această perioadă?
Angajatorii au obligația să asigure, în perioadele cu temperaturi extreme, o serie de măsuri minimale de protecție a angajaților, conform prevederilor legale. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare de la ITM. 
În acest set de măsuri minimale se numără reducerea intensității și ritmului activităților fizice. Adică, nu trebuie să lucrați la aceeași intensitate ca într-o zi cu temperaturi normale, deoarece organismul fiecăruia reacționează diferit în astfel de condiții. 
În plus, este esențial să aveți încăperi bine aerisite, ideal cu sisteme de aer condiționat, mai ales dacă lucrați la birou. Alternarea perioadelor de efort dinamic cu cele de efort static este de asemenea importantă pentru a evita stresul termic. 
Indiferent de tipul de job pe care îl aveți, este necesar să luați pauze regulate și să vă feriți de soare. Petrecerea timpului de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer, poate face o mare diferență în menținerea confortului și sănătății pe durata zilelor caniculare. 
De asemenea, pentru menținerea stării de sănătate a angajaților este nevoie de asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri pentru fiecare persoană. Angajatorii trebuie să asigure și echipament individual de protecție și să pună la dispoziție dușuri. Aceste măsuri au rolul de a preveni deshidratarea și alte probleme de sănătate în perioadele cu temperaturi ridicate. 
Să presupunem că un angajator nu poate să facă multe din aceste recomandări. Atunci ce face? Că doar nu va trage obloanele. Ei bine, patronii vor putea lua, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, măsuri precum reducerea duratei zilei de lucru. 
De asemenea, se poate opta pentru împărțirea zilei în două perioade de lucru, respectiv până la ora 11:00 și după ora 17:00. Se poate recurge inclusiv la întreruperea colectivă a lucrului până când angajatorul va respecta normele legale.

sursa: TVR