Ce restrictii ar putea intra în vigoare de luni

22.10.2021 - Fără evenimente private pentru cel puțin două săptămâni, mască obligatorie peste tot în țară, restricții pe timp de noapte pentru nevaccinați și certificat verde obligatoriu pentru majoritatea activităților economice, inclusiv în sectorul public - sunt măsurile pe care autoritățile ar putea să le impună de lunea viitoare. Deocamdată, sunt doar propuneri. Și, ca să devină norme, trebuie să treacă prin filtrul CNSU și apoi prin guvern sau parlament. Experții în sănătate publică atrag atenția că măsurile sunt tardive și doar un lockdown ne-ar putea salva.
Nunțile, botezurile și ale evenimente private vor fi interzise în toată țara cel puțin două săptămâni, susțin surse oficiale. Mai mult, vor fi restricții de circulație pentru nevaccinați pe timpul nopții, între orele 21.00 și 5.00. Și va trebui să purtăm mască peste tot. Acestea sunt doar o parte dintre măsurile cerute de președinte pe care Guvernul demis la va putea adopta prin hotărâre de Guvern.
Conform legii însă, măsura prin care certificatul verde devine obligatoriu nu poate fi introdusă de un Guvern demis, așa că poate fi adoptată în Parlament sau amânată până va fi votat noul Executiv. Experții în sănătate publică și medicii care luptă la granița dintre viață și moarte spun că aceste restricții au venit prea târziu și rezolvă doar pentru moment creșterea numărului de cazuri. Și cred că mai eficientă ar fi carantina totală.
Medicii estimează că în luna noiembrie va fi vârful valului 4 sau ar putea urma chiar o perioadă de câteva zile în care numărul cazurilor se va stabiliza într-un platou. Oamenii spun că se așteptau la un lockdown odată ce numărul infectărilor a depășit 15 mii de cazuri zilnic.
Vineri, Guvernul demis se va reuni în ședință și, cel mai probabil, va introduce restricțiile.