Cercetătorii cred că ne-am putea folosi de inteligența artificială să comunicăm cu animalele de companie

15.07.2025 - Tehnologia evoluează zilnic cu o viteză impresionantă și uneori parcă nu avem timp să menținem pasul cu schimbările. Un centru de cercetare al animalelor din Marea Britanie spune că am putea să folosim inteligența artificială (AI) ca să intrăm în mintea prietenilor blănoși, notează The Guardian.
Atunci când animalele scâncesc și sunt apatice, stăpânii își pot da seama imediat că acestea nu se simt bine și au nevoie de ajutor. În acel moment apare o barieră între stăpân și patruped pentru că nu știe cu ce să-l ajute cât mai repede și, mai ales, cu ce să-l ajute. Cercetătorii de la centrul Jeremy Coller, care se ocupă de studiul bunăsătorii animalelor, vin cu o afirmație nouă: necuvântătoarele vor primi o voce datorită AI-ului. 
Centrul se află la London School of Economics and Politican Sciences, iar studiile pe acest subiect vor începe pe 30 septembrie. Animalele participante nu vor fi doar patrupezi, ci și insecte, crabi sau pești. Studiul va costa 4 milioane de lire și se va întinde pe mai multe arii de expertiză: neurologie, psihologie, comportament, știința computerelor, economie și inteligență artificială. Cercetătorii vor explora și riscurile unui astfel de studiu.
„Ne-ar plăcea ca animalele noastre să prezinte trăsături umane, iar cu AI putem să ducem comunicarea cu animalele la un alt nivel”, a spus profesorul Jonathan Birch, directorul inaugural al centrului Jeremy Coller. 
El a mai precizat că AI nu poate fi considerat o sursă de încredere întotdeauna și câteodată ar putea da niște răspunsuri care nu reflectă adevărul. „Ar putea să o ia în altă direcție și să fie un eșec în ceea ce privește bunăstarea animalelor”, a adăugat Birch.
De cele mai multe ori, stăpânii simt vinovăție atunci când se văd nevoiți să plece de acasă și să-și lase animalul de companie singur. Profesorul Jonathan Birch este de părere că unul dintre primele lucruri pe care stăpânii ar vrea să le afle de la animal este cum se simte în acea perioadă de singurătate, dacă știe că nu este abandonat și mereu va fi cineva care să se întoarcă la el.
Birch a spus că cercetătorii vor apela la eticitatea AI-ului și vor aplica reglementări care să garanteze siguranță studiului. Profesorul a adus în discuție și animalele de fermă, mai exact dacă ar trebui aplicat studiul și asupra lor. Ar trebui oamenii să creeze relații cu animalele lor de fermă? Birch a declarat că această direcție va fi explorată pe larg în timpul cercetării. 
Directorul Centrului „Environmental and Animal Protection”, Jeff Sebo, a spus că acest studiu se va concetra și pe neglijența asupra animalelor, abandonul și efectele pe care inteligența artificială o are asupra animalelor. „Oamenii împart planeta cu milioane de specii și le afectăm foarte mult, fie că ne place sau nu.”, a mai declarat directorul. 
Așadar, scopul acestui studiu este de a înțelege mai bine ceea ce simt animalele, întărirea unor conexiuni deja stabilite și evitarea unor comportamente ce dăunează bunăstarea animalelor de prea mult timp.
 
sursa: petscats.ro