Ceremonie la Templul Coral. Marcel Ciolacu: Extremismul se manifestă tot mai acut în Europa

28.01.2025 - S-au împlinit 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare Auschwitz și Birkenau – locul unde au fost masacrați sistematic peste un milion de oameni.
Cel mai important rol în cadrul ceremoniilor l-au avut supraviețuitorii holocaustului – 50 dintre ei au participat, în ciuda vârstei înaintate. La eveniment au fost prezenti si liderii Franței și Germaniei si regele Charles al Marii Britanii. România a fost reprezentată de Ministrul Culturii, Natalia Intotero, iar republica Moldova de președinta Maia Sandu.
Auschwitz-Birkenau a devenit simbolul genocidului comis de Germania nazistă asupra a şase milioane de evrei europeni – dar și alte minorități, inclusiv romi și homosexuali. Lagărul a fost eliberat de trupele sovietice pe 27 ianuarie 1945. Naţiunile Unite au proclamat data ca Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
O ceremonie a avut loc și la Templul Coral din Capitală, unde au fost depuse coroane de flori și au fost transmise mesaje de solidaritate.
Președintele Klaus Iohannis nu a participat la eveniment, dar a transmis un mesaj in care a atras atenția că: „La nivel internațional, populismul, extremismul și manifestările xenofobe și antisemite se deghizează perfid, cu intenția de a eroda pilonii lumii libere-drepturile fundamentale”.
Pe aceste pericole s-a axat si premierul Marcel Ciolacu în discursul tinut la Templul Coral: “Nu avem voie să uităm că istoria a dat oameni, printre care conducătorii dictatoriali ai României, care au urmărit, în mod brutal şi sistemic, exterminarea populaţiei evreieşti. Nu pot exista scuze pentru cei care au trimis cu cinism şi sânge rece pe concetăţenii lor la moarte, pe care i-au discriminat, umilit şi i-au exclus din societate. Nu trebuie să uităm niciodată nici modul în care ura şi antisemitismul au otrăvit sisteme şi au intoxicat societăţi, inclusiv în România. Această zi nu este doar un omagiu adus celor care au avut de suferit, ci şi un apel la conştiinţa noastră colectivă. Această zi este despre a ne asigura că niciodată nu vom permite ca asemenea atrocităţi să se repete”.
Premierul a punctat că, în ultima perioadă, antisemitismul, extremismul şi xenofobia se manifestă “tot mai acut în Europa”, în spaţiul care, paradoxal, este leagănul drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

sursa: TVR