Certificatul verde, în România, din 20 septembrie

18.09.2021 - Guvernul a aprobat o hotărâre prin care condiţionează accesul în anumite spaţii dacă incidenţa depăşeşte 3 cazuri la mia de locuitori. Specialiştii atrag însă atenţia că măsura presupune restrângerea unor drepturi, iar Constituţia României nu permite restrângerea drepturilor decât prin adoptarea unor legi în Parlament şi nu prin acte administrative, cum sunt hotărârile de guvern. Între timp, câteva zeci de persoane au manifestat deja împotriva certificatului verde.
Guvernul a aprobat introducerea certificatului verde pentru accesul în anumite spații dacă rata de infectare dintr-o localitate depășește 3 cazuri la mia de locuitori. Sunt vizate evenimentele private, precum nunți și botezuri, dar şi sălile de fitness, restaurantele, piscinele și sălile de jocuri. Excepție fac doar copiii sub 6 ani.
Premierul a declarat că introducerea certificatului verde ajută România să evite măsuri mult mai restrictive, ca închiderea piețelor sau a altor spații, și permite economiei să funcționeze.
Florin Cîțu, prim-ministrul României: "Eu nu văd o restrângere a drepturilor aici, dar îi las pe specialiști să se pronunțe, până atunci vom folosi această metodologie, și acum dacă mergi la spital îți faci un test COVID. A fost folosit acest certificat verde în toată Europa, toată vara, nimeni nu a crezut, nu a spus că este o restrângere a unor drepturi".
Șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, dar și unii specialiști în drept constituțional sunt în dezacord cu premierul.
Ei spun că certificatul verde presupune practici discriminatorii și că asta înseamnă restrângerea unor drepturi fundamentale.